windsurfplank

Beginner windsurfplank en zeil kopen

Beginner windsurfplank en zeil kopen.

Hulp bij de aankoop van je eerste windsurfplank en zeil nodig? Nadat mensen een cursus wind surfen hebben gedaan, krijg ik vaak de vraag: “we willen een windsurfplank kopen, maar wat moet ik kopen?”. Erg goede vraag natuurlijk. Dit artikel helpt je om je eerste windsurfplank en zeil te kopen.

windsurfplank nooit genoeg beginner windsurf materiaal windsurfschool leerwindsurfen.
Materiaal. Nooit genoeg!

Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Fanatic Windsurf boards en je ziet dat er genoeg keuze is om een mooie windsurfplank te kopen. En dan heb ik het nog niet eens over alle spullen die te koop zijn op marktplaats en surfspullen.nl. In de tekst hieronder probeer ik het aanbod te structureren en te scheiden voor iedereen die zijn eerste windsurfplank en zeil wil kopen.

windsurfplank beginner materiaal leerwindsurfen windsurfschool fanatic viper lesboard
Fanatic Viper board, ideaal om mee te beginnen

De beginners windsurfplank

We kunnen stellen dat “hoe groter de plank, des te makkelijker het is om droog te blijven tijdens het wind surfen”, want een grote plank geeft meer stabiliteit. De breedte en het volume (=inhoud van de plank in liters) zijn de maten die het meest zeggen over de stabiliteit. De meest stabiele planken zijn natuurlijk de zogenaamde “beginners” windsurfplanken. De maten van beginnersplanken zijn:

Lengte: Rond de 280 cm.

Volume: Tussen 190 en 220 liter.

Breedte: 75 tot 95 cm.

Zeer belangrijk is dat er bij een beginners windsurfplank, naast de standaard vin, ook een zwaard in zit. Het zwaard geeft stabiliteit en zorgt ervoor dat je minder snel afdrijft tijdens het wind surfen. Twee zaken die zeer belangrijk zijn voor iemand die voor het eerst op de surfplank stapt. Vroeger waren beginners windsurfplanken lang (360cm) en smal (ca. 60cm), tegenwoordig zijn ze kort (280cm) en breed (75-100cm). Deze twee verschillen zijn héél duidelijk merkbaar. De windsurfplanken van tegenwoordig maken het leren surfen veel makkelijker omdat zij stabieler zijn en omdat er met kleine zeilen (die door beginners en kinderen gebruikt worden) ook nog heel goed op te surfen is. Op deze boards kan je ook voetbanden schroeven. Dus ook de gevorderde windsurfer kan er lekker op planeren.

Freeride windsurfplank en zeil Windsurfschool leerwindsurfen Fanatic Gecko
De Fanatic Gecko in actie

De freeride windsurfplank

Leuk zo’n beginnerplank waar je makkelijk op kunt blijven staan, maar er zit ook een nadeel aan. De beginnerplanken zijn niet de aller-snelste planken. Wil je wat sneller, dan wordt het tijd voor een zogenaamde “freeride windsurfplank”. Deze planken zijn smaller, hebben minder volume en geen zwaard. Ze zijn dus onstabieler en moeilijker om mee te surfen, dus ongeschikt als je geen of weinig ervaring hebt. Omdat ze kleiner en lichter zijn hebben ze echter minder weerstand met het water en zijn ze dus sneller als je planeert. Een voorbeeld van een zeer geliefde freeride plank is de Fanatic Gecko. Ze zijn er in verschillende modellen (lees; verschillende volumes en breedtes). De afmetingen van de grootste Fanatic Gecko zijn:

Lengte: 250cm

Volume: 146 l

Breedte: 83cm

Windsurfplank en zeil beginner Windsurfschool leerwindsurfen les windsurf zeil north sails
North-Sails Drive beginners zeil

Het beginnerszeil

Natuurlijk zijn er ook zeilen ontworpen met als doel iemand zo snel en makkelijk mogelijk te laten wind surfen. Het “oppervlakte” van het zeil geeft aan hoe groot het zeil is. Deze oppervlakte wordt aangegeven in vierkante meters (m²). De grootte van het zeil is sterk afhankelijk van de grootte van de cursist en de wind die er staat. Hoe groter je bent en hoe minder wind; hoe groter je zeil kan zijn. Een factor die we ook niet mogen vergeten is natuurlijk hoe goed iemand kan surfen. De tabel hieronder geeft een aardige indicatie welk zeil iemand kan gebruiken die voor het eerst gaat windsurfen, met windkracht 2 tot 3.

KinderenVolwassen vrouwVolwassen man
LeeftijdLengteLengte
61.5k150cm3.0k160cm3.0
72.0k160cm3.0k170cm3.5
82.0k170cm3.0180cm3.5
92.5k180cm3.5190cm4.0
102.5k190cm3.5200cm4.0
113.0k  200cm+4.5
123.0k    
133.5k    

K = Extra licht Kinder tuigage

beginner windsurf materiaal Wind surf school leerwindsurfen surfles north sails kinder zeil
1.5m² Kinder zeil

Maar de grootte van een zeil zegt niet alles. Het ene zeil is beter geschikt voor een beginner dan het andere. Beginnerzeilen zijn licht gemaakt zodat ze makkelijker hanteerbaar zijn. Ook zijn de zeilen erg compact gemaakt. Het oppervlak bovenin is klein gehouden. Met dank aan onze lessen natuurkunde weten we dat een zeil met bovenin minder oppervlakte minder zwaar aanvoelt. De “goede lezers” hebben al gezien dat er ook nog speciale kinderzeilen zijn. Omdat kinderen nog niet zo sterk zijn, en “hun rug nog een heel leven lang mee moet”, zijn er nog lichtere zeilen gemaakt, speciaal voor kinderen. Kenmerkend is dat de gebruikte materialen van mast, giek en zeil extra dun zijn. Behalve dat dit nog eens extra licht is past het ook beter in de kleine handjes. Een must voor kinderen, niet geschikt voor volwassenen want dan komen er te grote krachten op, waardoor het kapot gaat.

beginner windsurf materiaal Windsurfschool leerwindsurfen North Sails Natural
North Sails Freeride zeil

Het freeride zeil

Na verloop van tijd wil je naast een sneller board natuurlijk ook een sneller zeil om mee te wind surfen. “Sneller” betekent hier “groter”. Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook “cambers”. Deze cambers kunnen het beste omschreven worden als “plastic halve maantjes die je zeillat met de mast verbinden om zo het profiel nog beter vast te houden”. Echte race zeilen hebben soms wel 5 cambers. Freeride zeilen soms 1 of 2, maar vaak geen. Een beginner moet deze cambers zo veel mogelijk vermijden. Pas als je echt wedstrijden gaat doen zijn cambers handig. Ze geven stabiliteit aan je zeil, maar maken het optuigen van het zeil zeer moeilijk en vooral de “hanteerbaarheid” van een zeil een stuk lastiger.

“Dan koop ik gelijk een freeride plank en zeil, ben ik gelijk de snelste van het meer”. Helaas werkt het bij wind surfen anders dan bij auto’s. Heb je een Suzuki Alto, wil je sneller, dan koop je een Mercedes CLK, duw je het gaspedaal in en ga je harder. Simpel. Wil je sneller wind surfen dan moet je een kleinere plank en groter zeil hebben. Het gevaar schuilt erin dat je er nog niet aan toe bent. Het board is te onstabiel, je valt eraf voordat je erop staat en het zeil is veel te groot. In plaats van lekker over het meer speren lig je om de tien meter in het water. Op die manier is wind surfen niet leuk en raak je de motivatie snel kwijt. Dus eerst zorgen dat je op de beginnerplank met 2 vingers in je neus overstag kan en aan de wind surfen geen probleem meer is. Lukt dat ook met ‘het zwaard in’ op dezelfde plank, dan kun je sneller materiaal aanschaffen.

Maar die prijzen…

Surfmateriaal heeft zijn prijs. “En dat terwijl ik een windsurfplank met 3 zeilen van de buurman voor € 125,- zo kan overnemen!!” hoor ik dan vaak. Ook op Marktplaats wordt veel van dit materiaal aangeboden.

PAS OP!

Er kan goed spul tussen zitten, maar het is moeilijk om het juiste er uit te pikken. Meestal is een windsurfplank die daar aangeboden wordt zo’n 20 jaar oud. En in die 20 jaar is de ontwikkeling snel gegaan. Zou je een computer kopen van 20 jaar oud?

Tegenwoordig zijn is een windsurfplank lichter, stabieler, korter en veel gebruiksvriendelijker. Daarbij is de inzetbaarheid van de huidge windsurfplanken en zeilen vele malen groter. Ze zijn makkelijker in elkaar te zetten en makkelijker om mee te surfen. De laatste reden om die windsurfplank van de buurman lekker in zijn garage te laten liggen is omdat er geen doorgroei mogelijkheden in zitten. De windsurfplanken zijn gemaakt om mee te dobberen en zijn nauwelijks tot niet in plané te krijgen. En wat is er nou zo mooi aan surfen, juist het planeren!!! (planeren = hard gaan)

Ok, leuk allemaal, maar wat moet ik dan wel kopen???

Het materiaal dat je het beste kan kopen is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Eigen vaardigheid. De belangrijkste. Heb je nooit of één keer gesurft dan zal in 99% van de gevallen een beginnerzeil en een beginnerplank de juiste keuze zijn. Het mooie van het hedendaagse beginnermateriaal is dat je er “langer” op kan blijven surfen. Op deze planken kun je voetbanden schroeven en het zwaard eruit halen. Op die manier kunnen hoge snelheden gehaald worden. Het is dus niet zo dat je na 10 keer wind surfen “uit deze plank gegroeid bent”. Heb je een cursus gedaan, heb je geen probleem met overstag gaan en aan de wind surfen, dan is een freeride windsurfplank en zeil wel wat voor je. In het begin zal het nog even wiebelig zijn, maar dat wordt snel beter. Koop je bijvoorbeeld in eerste instantie een plank van 140 liter een 5.0 m² zeil, dan kan je hier jaren mee vooruit. Wordt je echt fanatiek dan wil je na verloop van tijd een nog snellere plank (=kleiner) en een nog sneller zeil (= groter). No problem. We praten dan over een plank van zo’n 110 liter en zeil van 6.5 m² . Je 140 liter plank blijft mooi dienst doen voor de dagen dat er wat minder wind is en je 5.0 zeil gebruik je als het echt hard waait! Als je dus begint met een groot board en klein zeil gooi je nooit geld weg!
  2. Portemonnee. Kwaliteit heeft zijn prijs, ook bij windsurfmateriaal. Goedkoop kan duurkoop zijn. Elke merk heeft zowel “Top of the Bill” zeilen/ boards als “Budget” zeilen/ boards. Hetzelfde geld voor masten, gieken en pakken. Kies wat bij je past. Maar zoals altijd zitten er aan duurdere producten voordelen. Vaak worden er stevigere materialen gebruikt, zijn ze lichter en zijn ze door de betere ontwikkeling breder inzetbaar. Dit is te specifiek om hier verder op in te gaan, ga naar de windsurfshop op een dag dat het rustig is en laat je voorlichten!

Je krijgt er heel wat voor terug, maar € 1000,- is en blijft een hoop geld.

Waar moet ik op letten als ik toch iets op marktplaats ga zoeken?

windsurfplank beginner materiaal troep
Troep….. te kleine plank, giek zonder snelsluiting, trapeze die geen steun geeft. Het zeil en de mast lijken nog enigzinds oke.
  1. Vlakke bodem. Oudere boards hebben vaak een ronde bodem, dit is zeer onstabiel. Kies dus een vlakke bodem.
  2. Zwaard. Kies een windsurfplank met zwaard, om afdrijven te voorkomen.
  3. Lekkages Controleer de plank op gaten/ lekkages/ zachte plekken. Deuken zijn vaak niet zo erg.
  4. Volume. Deze windsurfplanken zijn vaak smaller en langer dan de huidige beginnerboards. Zorg voor minimaal 180 liter volume voor een beginner.
  5. Grootte. Let op dat het zeil niet te groot is (zie tabel). Vaak zijn de oude zeilen 5.5 m² . Te groot voor een beginner dus.
  6. Latten. Het zeil moet latten hebben voor de stabiliteit. Minimaal 2 die van de achterzijde van het zeil tot aan de mast lopen.
  7. Giekhoogte. De giek moet op borst hoogte te bevestigen zijn
  8. Giek met snelsluiting is een pré! Een snelsluiting wil zeggen dat je de giek niet aan de mast hoeft te knopen met touw, maar dat er een scharniersluiting zit.
  9. Passende giek. De giek moet niet uitsteken aan de achterzijde van het zeil. De giek moet dus niet langer zijn dan het zeil.
  10. Passende mast. Het zeil moet aan de onderzijde goed aansluiten op de plank. Dat wil zeggen niet meer dan 20 cm tussen zeil en plank als het allemaal is opgetuigd.
  11. Vraag of de verkoper alles in elkaar kan zetten. Zo kunt u zien of alles compleet is. Lukt het de verkoper niet, dan hoef jij er ook niet aan te beginnen.

Laatste opmerking: Kinderzeilen zijn iets van de laatste paar jaar en dus bijna niet tweedehands te krijgen. Geef een kind (/ kleinere vrouw) dus zeker geen oud en groot zeil. Het lijkt makkelijk en goedkoop, maar in praktijk levert het frustratie van beide kanten op. Daarbij vaak nog een eeuwige afkeer van windsurfen. Kindertuigages (mast, zeil en giek) zijn al voor € 180,- te verkrijgen in de surfshop. Bovendien zijn ze heel makkelijk tweedehands weer te verkopen omdat er veel vraag naar is.

Wil je meer weten over materiaal? In het artikel Windsurf Disciplines wordt er gekeken welke wedstrijd disciplines er in het windsurfen zijn. In het volgende artikel (Soorten Windsurf Materiaal) kijken we welke soorten materiaal er allemaal zijn en wat geschikt is voor jou. In het laatste artikel (Windsurf Materiaal Tunen) geven we je tips hoe je het beste jouw windsurfsetje kan optimaliseren aan jouw behoeftes.

P.S. Kan je wel wat hulp gebruiken bij materiaal keuze, optuigen, tunen of bij het windsurfen zelf? Een privé windsurfles kunnen we helemaal aan jouw wensen en niveau aanpassen. Speciaal voor iedereen die in de voetbanden kan surfen organiseren wij Windsurf clinics.

Scroll naar boven